Ovo je jedno od uvek aktuelnih i kontroverznih pitanja , da li je ispravno cediti bubuljice. Moram napomenuti da ja nisam nikakav stručnjak, već ću vam o tome pisati iz svog ugla.

Pitanje glasi da li treba cediti bubuljice? Moj odgovor bi bio da. Smatram da treba cediti bubuljice, posebno gnojanice, jer one mogu i same da puknu pa da deo gnoja izadje, a deo ostane. Napravi se krasta to navodno prodje, usput možda ostavi i ožiljak i ništa niste uradili. Niste želeli da dirate lice, a ispalo je gore nego da jeste. Naravno, ne treba cediti bubuljice kad ih je puno i kad je lice pod upalom, tada nikako.

Kad se odlučite da cedite bubuljice, obratite pažnju da to bude uveče, pred spavanje kad ne izlazite nigde. Takodje, pre istiskivanja obratite pažnju da je bubuljica sazrela, da je potpuno izašla napolje. Ako nije, nemojte je dirati jer ćete napraviti štetu. Kad utvrdite da je sazrela, obavezno očistite lice i nemojte golim rukama da istiskujete bubuljicu, već uzmite maramice. Potrudite se da "pogodite" kanal bubuljice kako biste je istisli iz samog korena . Ako je ne istisnete do kraja, opet ne valja jer će ona posle nekog vremena ponovo izaći na istom mestu. Pokušajte da budete što pažljiviji dok cedite bubuljicu, bez preterane siline i grubosti. Nakon istiskivanja, dezifinkujte to mesto i namažite tanan sloj kreme protiv bubuljica. Kad imam vremena, stavim glinu na istisnuti deo jer ona izvuče ako ostane još nešto.

Kao što sam rekla na početku, pričam na osnovu mog iskustva. Ova tema je vrlo diskutabilna i  ne postoji ispravan odgovor, već sve treba da se radi prema tremnutnom stanju kože. Znate ono kad kažu slušajte svoj organizam, to isto treba primeniti i na kožu. Svi smo mi različiti i različite su potrebe kože. Radite kako vama odgovara, ali ono što je sigurno jeste da ne treba cediti bubuljice kada je kompletno upaljeno, jer će se infekcija samo raširiti. A kada se odlučite da istiskujete bubuljice, radite to "pravilno".



Koji je vaš stav po pitanju istiskivanja bubuljica? Za ili protiv?



Fotka: Zlatana sa bloga Šminka & Ostalo (Make up and more)